KELAS PENGGAJIAN AL QURAN BRAILLE UNTUK GOLONGAN CACAT PENGLIHATAN ANJURAN MASJID TEPIAN PUTRA

Pihak Masjid Tepian Putra amat mengalu-alukan penyertaan golongan orang cacat penglihatan di Negeri Pahang khususnya di daerah Kuantan untuk mengikuti Kelas Pengajian Al Quran Braille untuk mempelajari bacaan Quran dan tajwid dengan betul dan tepat dengan dibimbing oleh guru.

Buat masa ini, terdapat 15 orang peserta yang mendaftar dan mereka dibimbing oleh seorang tenaga pengajar iaitu Ustaz Mohd Nor dengan menggunakan al Quran Braille yang disediakan oleh pihak masjid. Kebanyakkan peserta yang mengikuti Kelas Al Quran Braille ini adalah terdiri daripada Persatuan Orang Buta Indera Mahkota Kuantan.

Pihak masjid juga menyediakan bayaran sumbangan sebanyak RM10.00 setiap seorang kepada peserta yang hadir selain menyediakan jamuan ringan sebagai inisiatif tarikan untuk menggalakkan lebih ramai peserta orang cacat penglihatan untuk menyertai kelas ini dalam melahirkan golongan yang celik Al Quran.

JADUAL KELAS DAN KEKERAPAN KELAS

1. Setiap Jumaat dua kali sebulan

2. Sesi pagi (10.00 pagi -12.00 tengahari)

3. Sesi petang (2.30 petang – 4.30 petang)

Nota : Setiap peserta yang hadir akan diberikan bayaran sumbangan RM10.00 seorang oleh pihak masjid beserta jamuan ringan