‘Laluan Tikus’ Perut Bumi Gaza, Strategi Perang Ditakuti Zionis

HARI ini jam 7 pagi waktu Malaysia, seluruh umat Islam menyatakan rasa syukur apabila pengumuman daripada Setiausaha Gerakan Pejuang Gaza, Komander Ziyad Al-Nakhalah mengumumkan Israel terpaksa akur dengan permintaan dunia untuk melakukan gencatan senjata menandakan pejuang Mujahid Hamas memenangi peperangan Al-Quds kali ini.

Setiausaha Gerakan Pejuang Gaza, Komander Ziyad, Al-Nakhalah mengumumkan gencatan senjata pagi ini.

Kekalahan rejim zionis membuktikan mereka gagal dalam mengesan strategi pejuang Palestin itu yang sudah lama bersedia mental dan fizikal demi mempertahankan bumi bertuah tanah air mereka dari terus di cerobohi penjajah Israel.

Sepanjang 11 hari pertempuran berlaku, peluru zionis hanya mensasar orang awam, wanita dan kanak-kanak, bangunan pentadbiran, sekolah, hospital yang telah mengorbankan ramai manusia tidak berdosa. Namun berbeza dengan pejuang Palestin yang telah melumpuhkan pangkalan dan markas rejim zionis dan melancarkan serangan hendap pada kedudukan yang tidak pernah disangka mereka.

Rakyat Gaza meraikan kemenangan terhadap rejim zionis dalam peperangan Al-Quds.

Anggota Biro Politik Hamas, Khalil Al Hayya berkata, “kami sudah menang, wahai Netanyahu kerana mujahidin kami sedang berjalan melalui terowang yang kau dakwa telah musnah. Mujahidin kami sedang bergembira di terowong-terowong Gaza yang Izzah dan mulia,” katanya dari kenyataan yang dikeluar beberapa jam yang lalu.

Ini jelas buktinya, kewujudan beratus terowong rahsia di bawah muka bumi Gaza antara strategi perang yang paling ditakuti rejim zionis, apatah lagi mereka mengetahui terdapat lebih 750 terowong lama dan baharu telah di bina menuju hingga ke sempadan Mesir.

Usaha zionis merobohkan terowong sering kali gagal- gambar Alaraby

Sejak dulu pelbagai usaha dilakukan zionis untuk memusnahkan fungsi terowong yang suatu masa lalu dijadikan laluan masyarakat Gaza melakukan aktiviti untuk menyeludup keperluan harian dari dihidu penjajah zionis.

Terowong yang berselirat di bawah tanah Semenanjung Gaza memiliki sejarah yang panjang. Ia dibina bertahun dulu dengan pelbagai kedalaman dan keluasan antara 800 hingga 1,400 meter panjangnya dengan kedalaman antara 15 hingga 30 meter.

Membawa binatang ternakan melalui terowong adalah perkara biasa rakyat Gaza.- Gambar: NBC News

Pembinaan terowong yang biasanya digali bermula dari dalam bangunan atau rumah yang runtuh mengambil masa paling kurang enam bulan untuk disiapkan.

Sejarah terowong di Gaza sudah lama wujud dan kini berubah fungsi daripada dijadikan laluan menyeludup makanan kepada membawa senjata sejak penjajahan kaum Yahudi Israel ke bumi Palestin itu.

Tentera Hamas sentiasa bersedia di dalam kubu kuat mereka di laluan terowong yang sukar dikesan musuh. Gambar: Dunia Tempo.co

Namun kini tinggalan terowong itu menjadi kelebihan buat pejuang Hamas di mana fungsi terowong adalah paksi kekuatan mereka dalam menyusun strategi dan melakukan pelbagai aktiviti bagi tujuan menguatkan pasukan ketenteraannya menentang zionis.

Sejak Hamas menguasai Gaza pada Jun 2006, jumlah barangan yang dibawa melalui terowong dari Mesir ke Gaza semakin bertambah.

Ketika Intifada pertama dan sepanjang perselisihan antara Hamas dan Fatah, banyak senjata diseludup ke Gaza dari Mesir melalui terowong. Satu ketika dulu penyeludup disamakan dengan penjenayah, tetapi hari ini, desakan hidup dan sekatan ekonomi oleh Israel menjadikan hampir semua warga Palestin tidak peduli lagi dengan anggapan itu.

Tentera Hamas bersedia dengan kelengkapan perang untuk bertempur bersama zionis- Gambar: Eramuslim

Ini diakui Komander Israel bahawa pergerakan itu masih memiliki jumlah senjata yang besar dan mempunyai lebih 20,000 pejuang terlatih yang mana mereka bergerak melalui terowong jauh di bawah sempadan Mesir.

Terowong ini adalah kunci memastikan kuasa politik dan ketenteraan Hamas yang bukan saja menjadikan mereka sasaran serangan Israel malah menjadi isu utama dalam rundingan gencatan senjata.

Selain sebuah terowong yang dikenali sebagai Koridor Philadelphi yang sudah diketahui Israel, ada ratusan lagi terowong yang berselirat di perut bumi Gaza hingga ke sempadan Mesir.

Pengarah Pusat Pengajian Strategik Begin-Sadat Universiti Bar-Ilan Israel, Prof Efraim Inbar, percaya kerajaan Israel bertanggungjawab pada kewujudan pelbagai terowong ini.

“Israel tidak melihatnya sebagai serius pada awalnya. Malah tidak menggunakan sumber dan wang yang ada untuk mengesan dan menghentikannya. Masalah yang dihadapi Israel sekarang adalah mereka perlu memusnahkan semua terowong ini dan memastikan ia tidak akan dibina pada masa depan,” katanya,

Antara terowong yang berjaya diruntuhkan zionis, namun segera dibaikpulih penduduk Gaza. (AP Gambar/Adel Hana)

Sebelum ini, Israel pernah menimbangkan untuk menangani kewujudan terowong ini dengan menggali parit yang dipenuhi dengan air laut. Justeru, setiap pengguna terowong berisiko untuk lemas. Bagaimanapun, pelan itu tidak menjadi kerana ia boleh mendedahkan Gaza pada keadaan bawah tanah yang rapuh.

Israel juga pernah meminta Amerika Syarikat membekalkan jurutera tentera yang boleh membina dinding bawah tanah di sebelah Mesir bersebelahan Koridor Philadelphi. Amerika Syarikat bersetuju pada prinsipnya walaupun tidak jelas sama ada pihak Mesir memberikan kebenaran.

Ketakutan Israel pada terowong di Gaza yang semakin banyak dibuka semula amat jelas apabila mereka meminta pihak berkuasa antarabangsa memantau gencatan senjata.

Malah, Israel cuba untuk memusnahkan jaringan bawah tanah ini dengan bom jenis bunker-busting (bom yang boleh menembusi sasaran bawah tanah) yang diperoleh dari Amerika Syarikat.

Ilustrasi terowong Gaza yang ditakuti zionis. Gambar WordPress.com

Nicholas Pelham, penganalisis dari Kumpulan Krisis Antarabangsa berkata, penutupan terowong ini secara kekal adalah proses utama dan berpanjangan.

“Tanpa memperoleh semua wilayah, sukar untuk menutup terowong ini dalam masa yang lama,” katanya.

Apa yang membuat Israel lebih bimbang apabila sayap bersenjata Hamas, Briged Izz Al-Din Al-Qassam menggunakan terowong untuk persiapan perang. Sayap itu dikatakan menghantar ribuan pejuang untuk berlatih di Iran dan Lubnan melalui terowong, taktik yang digunakan secara berjaya oleh Hizbollah bagi menentang Israel pada 2006.

Menurut seorang Komander Hamas, satu daripada pelajaran yang dipelajari daripada terowong adalah ia mengurangkan risiko yang diambil apabila menyerang balas.

“Jangan ledakan bom di situ, gali terowong dan gunakan wayar peledak bagi membolehkan misil dilancarkan dari jauh. Jadi, Hamas hanya akan kerugian tiub atau alatan menembak yang hanya berharga RM30.20 dan bukan pejuang,” katanya.

Komander Islam Jihad, Abu Bilal yang beroperasi secara bebas di Gaza, mengakui serangan roket secara psikologinya memusnahkan Israel tetapi memiliki impak ketenteraan yang sedikit.

“Kami tidak boleh berbuat apa-apa selain serangan roket dan harapan mereka memasuki Gaza. Kami berdoa supaya kereta kebal masuk kekawasan kami, semua pejuang akan menunggu peluang untuk membunuh mereka,” katanya.

Keadaan laluan di dalam terowong yang baru disiapkan.- Gambar: Wikipedia Smuggling.

Rangkaian persenjataan Hamas termasuk misil Qassam yang dihasilkan di Gaza dan roket tiruan Rusia yang dihasilkan di China. Semua itu diseludup melalui sempadan selain mortar, mesingan, bom, pelancar roket dan pelbagai senjata perang lain yang diimprovisasi.

Hamas juga mewarisi simpanan senjata infantri Amerika Syarikat dan amunisi yang ditinggalkan Pergerakan Fatah apabila pejuangnya keluar dari Gaza pada 2007.

Hamas juga meningkatkan struktur ketenteraannya dengan lima briged di bawah komander berbeza yang melapor kepada Ketua Izz Al-Din Al-Qassam. Mereka juga dilatih bergerak dalam unit individu jika keadaan memerlukan.

Selain itu, pejuang Hamas juga meningkatkan propaganda melawan persenjataan Israel. Dengan wartawan yang dihalang memasuki Palestin oleh tentera Israel, laman web Hamas – Pusat Maklumat Palestin (PIC) adalah senjata utama bagi mendapatkan sumber berita. Ia menyiarkan berita duka berikutan serangan Israel dan ikrar untuk menyerang wilayah yang dikuasai Israel.

PIC juga memberi alamat web yang lain jika laman web itu gagal dicapai. Ini kerana Israel sentiasa mencari jalan memusnahkan Hamas termasuk mengganggu stesen TV Hamas, Al-Aqsa dengan menyelitkan kartun menunjukkan pejuang Hamas diletupkan dengan nasihat ‘anda tidak akan berjaya’.

Info Terowong Gaza

# Ada lebih 750 terowong di bawah bumi Gaza dan satu daripadanya ditemui Israel dikenali sebagai Koridor Philadephi.

# Terowong yang biasa untuk penyeludupan barangan pengguna panjangnya antara 800 hingga 1,400 meter dengan kedalaman antara 15 hingga 30 meter.

# Pembinaan mengambil masa paling kurang enam bulan.

# Upah menggali RM480 sehari.

# Dianggarkan 90 peratus produk yang memasuki Gaza setiap bulan bernilai RM128 juta dan semuanya dibawa melalui terowong melalui Mesir.

# Jaringan bawah tanah ini juga sumber pendapatan dan senjata bagi pergerakan Hamas dengan bayaran RM8,880 untuk setiap terowong.

Sumber: Spiegel Online International/Reuters/AFP/Gulfnews