Saladin : Penjaga Kota Baitulmaqdis Yang Dihormati Musuh

SALADIN bukan satu nama yang asing dalam sejarah dunia. Turut dikenali sebagai Salahuddin al-Ayoubi, dihormati oleh orang barat sebagai ‘Saladin The Great’.

Beliau adalah orang pertama dalam sejarah dunia Islam yang memegang gelaran ‘Penjaga Dua Kota Suci’, dan Pengasas kepada Dinasti Ayyubid, yang telah memerintah Semenanjung Arab termasuk Mesir, Syria, Mesopotamia, Hijaz, Yaman dan sebahagian daerah di Utara Afrika. Dianggap sebagai pahlawan Muslim sejati, namanya diabadikan atas kejayaannya membebaskan Baitulmaqdis selepas menewaskan tentera Salib.

Bukan sahaja terkenal kerana keberanian, kepahlawanan dan kecemerlangannya sebagai pemimpin yang adil, negarawan dan kehebatan ketenteraannya, sifatnya sebagai pemimpin yang sangat bertoleransi, penyayang dan adil menjadikan beliau dihormati bukan sahaja oleh rakyat yang dipimpin malah turut disegani oleh musuh-musuhnya.

Pada tahun 1137 di kota Tikrit, di tebing barat sungai Tigris di antara Mosul dan Baghdad, Salahuddin dilahirkan dari keluarga Kurdish Muslim Sunni. Sewaktu kelahirannya, ayah beliau yang dikenali dengan Najm al-Din Ayyub, telah diusir keluar dari kota Tikrit dan kemudian berpindah pergi ke Mosul, dan seterusnya ke Syria. Ayah Salahuddin kemudian berkhidmat bersama Imad al-Din Zangi pengasas Dinasti Zengid.

Salahuddin dibesarkan antara kawasan Baalbek di Lubnan dan kota Damsyik, Syria.

Minatnya dalam mempelajari agama sudah terserlah semenjak beliau masih muda lagi. Beliau belajar cara-cara perlembagaan, pemerintahan dan taktik ketenteraan, di bawah bimbingan Putera emir Zengid dan Nur al Din.

Salahuddin turut mendapat bimbingan bapa saudaranya Asad al Din Shirkuh, merupakan pemimpin yang menjayakan ekspedisi ke Mesir untuk membantu menyelamatkan kejatuhan Kerajaan Fatimiyyah di tangan tentera salib.

Secara tidak langsung nama Salahuddin semakin dikenali sejak usia muda lagi, sebagai seorang pahlawan berbakat dan berani yang menjadi contoh.

The Cairo Citadel yang turut dikenali dengan Kubu Salahuddun menjadi mercu tanda ketamadunan Islam di tengah-tengah kota Kaherah/Summer Madain Project

Beliau memainkan peranan utama di dalam Pertempuran Babein bersama tentera Zengid di mana mereka telah mengalahkan tentera Salib di perbatasan padang pasir Sungai Nil, sebelah barat Giza.

Pada tahun 1169, dan ketika itu beliau baru berusia 31 tahun, Salahuddin telah dilantik sebagai Panglima Tentera Syria di Mesir.

Beliau turut dilantik sebagai Wazir Khalifah Fatimiyyah. Sejarawan beranggapan ini adalah titik permulaan kejayaan beliau.

Pada tahun 1171, Salahuddin telah menggulingkan Khalifah Fatimiyyah, yang berfahaman Syiah. Dengan ini secara rasminya Salahuddin telah mengembalikan kepemimpinan Sunni di Mesir, dari tahun 1174 hingga 1186, dia telah menyatukan semua wilayah Muslim di bawah pemerintahannya, termasuk Syria, Mesopotamia Utara, Palestin, Mesir dan sebahagian daripada Utara Afrika.

Beliau berjaya menggunakan diplomasi dengan cara yang sangat berkesan dan mampu memperkukuhkan kuasa ketenteraan dalam masa singkat.

Richard the lionheart turut bersama-sama untuk menentang Salahuddin./Lukisan Richard The Lionheart/angevinworld.com

Reputasinya berkembang sebagai pemimpin yang baik hati tetapi tegas , tidak berpura-pura, benar dalam menentang kekejaman. Keperibadiannya yang menjadi buah mulut rakyat dan musuh membantunya melawan pesaingnya yang tidak bersatu dan berpuak-puak di kalangan tentera Salib.

Keperibadiannya turut dicatatkan dalam banyak penulisan sejarah yang meceritakan tentang sifatnya yang beriman, memelihara dan menunaikan solat lima waktu setiap hari dan yang memberikan sejumlah besar kekayaannya pada yang memerlukan dalam membantu orang ramai. Ada sejarawan yang berpendapat sikap suka menderma beliau itu mendapat perhatian bendaharinya, sehingga perlu campur tangan untuk memastikan wang beliau tidak dihabiskan untuk menderma tanpa beliau sedari.

Kejayaan Salahuddin membebaskan Baitulmaqdis diakui ramai sebagai operasi ketenteraan yang bersifat kemanusiaan, dan itu adalah agenda utama Salahuddin dalam membina reputasi dan namanya yang baik terhadap kepimpinan Islam pada ketika itu. Kejayaan beliau mengambil semula kota Baitulmaqdis adalah pengakhiran kepimpinan tentera Salib yang bertahan selama 88 tahun.

Gambaran Perang Hittin oleh Gustave Doré/danshort.com

Pembebasan kota suci itu berlaku pada 4 Julai 1187 dalam pertempuran Hattin yang berlaku Tiberias di utara Palestin. Tentera Salahuddin memperoleh kemenangan terhadap tentera Frank. Sejarawan menceritakan bahawa Guy Lusignan yang juga dikenali sebagai “Raja Baitulmaqdis”, telah ditawan dalam pertempuran itu.

Sebuah lukisan terkenal yang dilukis oleh Jan Lievens pada abad ke-17 memperlihatkan bagaimana Salahuddin memperlakukan Raja dengan hormat dan bermartabat, memberikannya layanan yang baik.

Reynald of Chatillon, yang merupaka putera Antioch(Antakia), juga ditangkap dalam pertempuran yang sama. Reynald amat terkenal kerana sering melakukan serangan terhadap orang-orang Islam yang dalam perjalanan mereka menunaikan haji.

Oleh kerana kebiadaban Reynald, Salahuddin dikatakan tidak berlembut malah sejarawan mencatatkan beliau telah menjatuhkan hikum bunuh terhadap Reynald kerana tidak menghormati kebebasan orang awam untuk mengamalkan agama masing-masing.

Selepas kemenangan, tentera Salahuddin pada perang Hattin, tenteranya dengan cepat dapat menguasai sebahagian besar kota-kota lain yang diperintah tentera salib. Tentera Salahuddin menawan kota Akka(Acre), Torron, Beirut, Sidon, Nazareth, Caesarea, Nablus, Jaffa dan Ashkelon dalam tiga bulan.

Sebuah lukisan terkenal yang dilukis oleh Jan Leivens pada abad ke-17 memperlihatkan bagaimana Salahuddin memperlakukan Raja dengan hormat dengan memberikannya layanan yang baik./Jan Lievens private collection/ painting of King Saladin

Pada 2 Oktober 1187, Baitulmaqdis berada di bawah pemerintahan Salahuddin. Dia meminta Tentera Salib untuk meninggalkan kota suci itu dengan aman dan menjaga kesejahteraan penduduk Islam dan Kristian yang berasal dari kota Baitulmaqdis.

Berbeza dengan apa yang dilakukan Tentera Salib Ketika menakluk kota Baitulmaqdis di mana penduduk Islam dibunuh dengan kejam ketika kemasukan Tentera Salib pada tahun 1099. Malah Salahuddin tidak berniat untuk membalas dendam terhadap keganasan yang pernah belaku pada umat Islam, perkara ini menjadi buah mulut dunia dan menjadi fenomena yang didokumentasikan dengan baik oleh sejarawan Barat dan juga Arab.

Setelah pembebasan semula kota Baitulmaqdis tinggal satu lagi kota penting yang masih berada di tangan tentera salib. Kota tersebut adalah Kubu Pertahanan pantai Tyre (kini di Lubnan). Lokasi ini bukan sahaja menjadi tempat perlindungan pasukan Frank, tetapi ia merupakan titik perhimpunan untuk Perang Salib Ketiga yang dicetuskan oleh Paus Gregory III, yang ingin memulakan perang suci yang baru untuk merebut kembali Baitulmaqdis dari pemerintahan Salahuddin.

Tiga raja yang paling berkuasa pada zaman itu, Frederick i Barbarossa-Raja Jerman, Philip ii dari Perancis dan Richard the Lionheart dari Inggeris turut bersama-sama untuk menentang Salahuddin.

Dari tahun 1189-1192 ketiga-tiga raja tersebut melancarkan pertempuran yang berbeza-beza di rantau itu dengan harapan untuk mengembalikan kehebatan Eropah dengan kemenangan ‘Mulia’ demi menghapuskan ketenteraan Salahuddin.

Setelah kempen yang panjang dan memenatkan, akhirnya Tentara Salib gagal dan hanya berjaya menguasai kota Akko(Acre) dan Jaffa. Berikutan itu perjanjian damai dicapai antara Salahuddin dan Richard the Lionheart dan setelah itu tentera Richard kembali ke England.

Dengan perjanjian yang telah dipersetujui menjadikan Baitulmaqdis terus di bawah pemerintahan umat Islam, namun Salahuddin telah menjanjikan kesejahteraan bagi penganut agama Kristian untuk beribadat di Baitulmaqdis dengan jaminan keselamatan yang sangat dihormati.

Sejarah mencatatkan bahawa Salahuddin tidak menyalahgunakan kekuatannya dan telah malakukan rundingan dengan adil dan saksama sehingga dihormati walaupun dengan tentera musuhnya. Sifat belas kasihan kepada musuh-musuhnya menjadikan dia sangat dihormati oleh dunia barat. Tentara Salib akhirnya gagal dan Salahuddin telah menyimpan kota Baitulmaqdis permata mahkota paling berharga dalam sejarah dunia.

Salahuddin meninggal pada usianya yang baru 55 tahun pada 4 Mac 1193. Selepas kematiannya, ketiga-tiga puteranya menguasai Kaherah, Damsyiq dan Aleppo. Salahuddin menjadi salah satu teladan terbaik dalam kesusasteraan dan sejarah Eropah pad

Penawanan kota Akka(Acre)/ Public Domain

a abad ke-13. Dan beliau menjadi ikon budaya, politik dan ketenteraan dalam kesasteraan Arab menjadikan Salahuddin al-Ayoubi sebagai salah satu pemimpin paling dihormati, dalam Sejarah Islam.

Sifat toleransi, diplomasi dan kepemimpinannya dihormati oleh ramai sejarawan Barat dan dunia Islam. Akhlak Salahuddin yang mulia turut dikagumi ramai sehingga hari ini dengan penghasilan filem Hollywood seperti Kingdom of Heaven. Selain daripada keperibadiannya yang terkenal sifat tawadduknya yang tidak memandang kemewahan dunia dikatakan menjadi punca utama bagaimana beliau dapat membebaskan kota Baitulmaqdis dari kepimpinan yang kejam.

Nama : Salahuddin Yusuff al-Ayyubi/al-Malik al-Nasir Salah al-Dunya wa’l-Din Abu’l Muzaffar Yusuf Ibn Ayyub Ibn Shadi al-Kurdi

Gelaran : Saladin The Great/ Salahuddin al-Ayyubi

Tempat Lahir Tikrit, Iraq

Tahun kelahiran 1138

Tahun Meniggal 4 Mac 1193, Damsyiq Syria

Dikebumikan : Masjid Umayyad, Damsyiq Syria

Sumber :

The Patriot/ Britannica/ سير أعلام النبلاء

Siyar A’lam al-Nubala : Imam Adz-Dzahabi.

Jasad Salahuddin dikatakan disemadikan di kawasan berhampiran Masjid Umayyah, Damsyiq Syria/photo: Erik Shin, CC BY-NC 2.0